Brabantse Wal & Kortenhoeff (NL)

Wanneer

24 september 2017    
08:30 - 17:00

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

Deze dagexcursie bestaat uit twee delen, met een kleine verplaatsing na de picknick en met de mogelijkheid om aan één van beide deel te nemen. Op de grens van Brabant en Zeeland ligt de Brabantse Wal, één van de drie Landschappen van Allure in Noord-Brabant. Een gebied waar natuurschoon, monumenten en culturele evenementen met elkaar verweven zijn. De Brabantse Wal is een zandplateau dat zich in het uiterste westen van de provincie Noord-Brabant uitstrekt van de Belgische grens in het zuiden tot aan Steenbergen in het noorden en tot de Wouwse Plantage in het oosten. Het gebied valt op door een grote verscheidenheid in landschappen. Op deze zondag vertrekken we om 8.30 u. op de Bist in Wilrijk richting Brabantse Wal in Nederland. Een klein uurtje later zullen we onze wandeling starten aan de uitkijktoren aan het bezoekerscentrum. Daar krijgen we een prachtig uitzicht over het Markiezaatmeer. Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken we richting vogelkijkhut, hier kan een telescoop nuttig zijn. Nadien volgt er een landschapswandeling door het reservaat dat vroeger schor was, en door een bos dat op het hoger deel van de wal ligt.
Rond de middag komen we opnieuw aan bij het bezoekerscentrum, waar we onze boterhammen kunnen nuttigen. Na een korte verplaatsing kunnen we een lichte, maar prachtige wandeling aanvatten in het natuurgebied de Kortenhoeff. Dit is een onderdeel van het Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide. Het is het meest noordwestelijke deel van het park en is van de Kleine Meer gescheiden door de baan van Ossendrecht naar Huijbergen. Een heidegebied met vennen en bosjes, voor een groot deel het resultaat van de “natuurbouw” die de Nederlanders ook hier hebben gerealiseerd. De vennen hebben een merkwaardige flora (1). Een schaapskudde wordt geregeld ingezet voor het beheer.
Afspraak: vertrek om 08.30 u. aan de Bist te Wilrijk en einde rond 17.00 u. ter plaatse. Aansluiten kan zowel ’s morgens als ’s namiddags, neem hiervoor contact met Eva of Walter.
Meenemen: picknick, stevig schoeisel, regenkledij (bij regenweer laarzen) en verrekijker.
Gids en leiding: Eva Suls en Walter Van Spaendonk
Eva – 0473/26 75 28 – eva.suls@telenet.be
Walter – 0479/98 57 77 – walter.van.spaendonk@skynet.be
Ria – 0474/81 83 53
(1) Met de plantenwerkgroep Colybia bezochten we de Kortenhoeff op 30 mei. Op waarneming.nl kan je een en ander hierover terugvinden.