Hoge Venen: Allgemeines & Brackvenn

Hoge Venen: Allgemeines & Brackvenn

Wanneer

8 september 2018    
07:30 - 20:00

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

Vandaag gaan we op verkenning naar een minder gekend deel van de Hoge Venen, gelegen langsheen de weg Eupen-Monschau juist voor de Duitse grens: het Brackvenn en het Allgemeines Venn. Alhoewel misschien minder spectaculair dan het gebied rond de Botrange, hebben we hier als groot voordeel dat we op één wandeling vele verschillende landschappelijke aspecten van de Hoge Venen te zien krijgen. We vertrekken via een knuppelpad op zoek naar de restanten van het Brackven. Dit erg mooie gebied herbergt de restanten van een aantal “Pfalzen” die een mooie diversiteit aan flora en fauna bevatten zoals de Beredruif, Beenbreek, Zonnedauw en andere planten van het zure milieu. Verder op weg naar de open vlakte van het Allgemeines Venn, komen we hopelijk de Klokjesgentiaan tegen, alleen al hiervoor zou je reeds de tocht aanvatten, een juweeltje van moeder natuur. Maar ook de zo typische bosgebieden van de Venen staan op het programma waar we op zoek gaan naar enkele relictplanten uit de laatste ijstijdperiode zoals de Stippelvaren en wie weet de Zevenster. Deze tocht laat je zeker en vast kennis maken met heel wat sporen van zoogdieren die dit gebied rijk is. Met een beetje geluk kunnen we tevens een aantal mooie vogelwaarnemingen doen in het dichte naaldbos. Door de aanwezigheid van Hazelaar is een ontmoeting met de Notenkraker zeker in dit seizoen niet uitgesloten. Op onze terugweg wandelen we langs de Eupenergrabe, een restant uit de periode van Napoleon, tot we uitkomen bij de afspanning Ternel. Hopelijk valt het weer enigszins mee want we eten onze boterhammen ’s middags op in het veld. De wandeling is helemaal niet moeilijk en bedraagt ongeveer 10 km zodat het een ideale gezinsuitstap vormt waar ook jongeren (die de afstand kunnen wandelen) gerust welkom zijn. Gezien de afstand (maar makkelijke rit) zou ik eventuele chauffeurs graag vragen om voorafgaandelijk een seintje te geven.

Afspraak: vertrek op de Bist te Wilrijk om 7.30 u. (kostendelend vervoer aanbevolen). Het einde is voorzien rond 20.00 u. terug in Wilrijk.

Meebrengen: stevig stapschoeisel en bij hevig regenweer laarzen. Een picknick (incl. drank) een verrekijker en eventueel veldgidsen.

Leiding: Hugo Waeterschoot – 0477/33 23 30 – hugo.waeterschoot@scarlet.be