Nacht van de steenuil

Nacht van de steenuil

Wanneer

25 maart 2023    
18:30 - 21:00

Waar

Bib Hove
Kapelstraat 8, Hove, 2540

Evenement type

Deze avond is geschikt voor alle leeftijden !!! Gezinnen met kinderen meer dan welkom!

Voor de zesde keer organiseert Ardea’s Roofvogel en Uilen Werking (ARUW), in samenwerking met de milieuraad van Hove, een info-avond met fietstocht in het kader van de nationale Nacht van de Steenuil, die in heel Vlaanderen wordt georganiseerd door Natuurpunt. Tijdens een beeldrijke voordracht nemen we u mee in de wereld van de uilen die in onze contreien (nog) voorkomen, met speciale aandacht voor de kleinste soort: het Steenuiltje. Deze vogelsoort is typisch voor landelijk gebied met knotwilgen en weiden waar paarden of schapen worden gehouden. Ook in ons werkingsgebied zijn er nog enkele geschikte biotopen waar de Steenuil voorkomt. Door het plaatsen van geschikte broedkasten, in overleg met lokale boeren of grondeigenaars, krijgen ze meer kansen om te overleven.

Na of voor deze voordracht gaan we met de fiets op zoek naar de echte Steenuilen. Tijdens deze stille en trage fietstocht waarbij we regelmatig halt houden, hopen we ze echt te horen en zelfs te zien. Er is geen garantie, maar in deze tijd van het jaar is er een grote kans op waarnemingen. We trachten het speciale Steenuil-biertje te bemachtigen dat je dan bij ons kan kopen, en we trachten uilen-koekjes
te bakken. Dit om onze geldlade te spijzen, alle inkomsten gaan integraal naar het maken van nieuwe
broedkasten. Al ons werk is vrijwillig en we steken regelmatig onze hand in eigen buidel om deze vogels te ondersteunen.

Heb je er na deze avond niet genoeg van dan kan je ter plaatse inschrijven om een mogelijke ringsessie te volgen. Dit kan pas enkele dagen op voorhand meegedeeld worden en zal in de maand mei of juni zijn. Afhankelijk van het aanbod kan dit voor Steenuil, Kerkuil of Torenvalk zijn, het aantal deelnemers wordt beperkt tot max. 10 voor het welzijn van de vogels.

Inschrijven verplicht via ardea@hobokensepolder.be voor 24 maart, met vermelding van Nacht van de Steenuil, naam en het aantal personen, graag ook een gsm-nummer: kan van pas komen in corona tijden. Let op! max. 30 personen.

Afspraak: Bibliotheek te Hove om 18.30 u. Einde rond 21 u. Een vrije gift is steeds welkom, te droppen in een vogelkastje ☺

Mee te brengen: Fiets in rijklare toestand (opgepompte banden) voorzien van werkend licht, veiligheidshesje, eventueel verrekijker of/en fototoestel indien gelukkige bezitter.

Coördinatie: Eddie en Niels Schild – 0498/73 60 77