Slaapplaatstelling halsbandparkieten

Slaapplaatstelling halsbandparkieten

Wanneer

18 maart 2023    
18:20 - 18:45

Evenement type

De laatste jaren wordt door ARDEA, 2 maal per jaar de slaapplaats van de Halsbandparkieten geteld. Dit om te zien hoe de evolutie van hun toename evolueert. Het is wel duidelijk dat er door een gebrek aan natuurlijke vijanden we de laatste jaren een spectaculaire toename van deze holenbroeders hebben kunnen vaststellen. Dit kan een invloed hebben op onze inheemse holenbroeders als Spechten, Kauwen en Boomklevers . Maar ook onze zaad- en fruitetende inheemse vogels hebben er een grote concurrent bijgekregen. Vooral tijdens de winterperiode, wanneer het voedsel in de natuur schaarser geworden is, kan dit toch leiden tot problemen voor ons inheems vogelbestand.

Het wordt duidelijk dat de vogels in de winter toch meer en meer hun toevlucht moeten zoeken in tuinen waar er bijgevoederd wordt. Ook de lawaaierige parkieten laten het niet aan hun hart komen en schuiven mee aan. Het begon allemaal zeer onschuldig in 1974 wanneer het Melipark in Brussel sloot en men deze vogels samen met de Alexanderparkiet en de Monniksparkiet, vrijgelaten heeft. Wie had toen kunnen denken dat deze exoot zich zo goed kon aanpassen aan ons klimaat en verstedelijkte omgeving. Maar vandaag de dag is hij al niet meer weg te denken uit onze parken en tuinen.

Op zaterdag 18 maart 2023 organiseert ARDEA een slaapplaats telling in de omgeving van het Kielpark waar we al enkele jaren de Halsbandparkietslaapplaats monitoren met steeds toenemende aantallen. Het is altijd een spektakel om deze exoten in groepjes van enkele tientallen en soms met meer dan honderd door de straten te zien aanvliegen naar de 2 bomen die ze als slaapplaats hebben uitgekozen. Iedereen is welkom om die avond mee te tellen. En je zult zeker ook andere kleurvarianten te zien krijgen zoals de gele en blauwe Halsbandparkiet die we de vorige keren hebben kunnen waarnemen. Of wie weet krijgen we wel een Monniksparkiet te zien, die we dit najaar tijdens het trektellen van de trekvogels al een paar keer hebben mogen waarnemen.

Inschrijven via ardea@hobokensepolder.be voor 15 maart in geval van slecht weer gaat deze telling niet door.

Afspraak: Hoek Willem Eekelersstraat en de Volhardingsstraat om 18.20 u. Einde rond 18.45 u. Kijk ook naar het ARDEA blog om de juiste plaats van samenkomst te zien., de exacte slaapplaats van deze exoot kan wel eens wisselen.

Meebrengen: wandelschoenen, verrekijker, fototoeste

Gids/leiding: Walter De Weger – 0495/23 77 10