Slaapplaatstelling halsbandparkieten

Wanneer

24 maart 2018    
16:30 - 18:30

Waar

Kielpark
St-Bernardsesteenweg tegenover St. Catharina kerk, Antwerpen

Evenement type

De Halsbandparkiet wordt vandaag de dag meer en meer waargenomen in onze regio. Deze in 1974, samen met de Alexanderparkiet en de monniksparkiet, uit het MELI park in Brussel vrijgelaten groene en lawaaierige exoot verovert meer en meer de parken en tuinen in onze regio. De Alexanderparkiet en de Monniksparkiet hebben een kleine populatie ontwikkeld in het Brusselse gewest. Voor de ene is het een prettige ontmoeting, maar voor de tuinliefhebber met fruitbomen is deze exoot een minder graag gezien gast. Want deze fruit en zaad etende exoten plunderen vaak het nog onrijpe fruit uit deze tuinen. Hij is ook meer en meer een geduchte concurrent geworden voor onze inheemse zaadeters. Want met hun imposante verschijning (bek) en in luidruchtige groepjes worden de meestal kleinere inheemse vogels verjaagt. Ook heeft de holenbroedende Halsbandparkiet een invloed op onze inheemse holenbroeders zoals Spechten, Boomklever en Kauwen. Op vraag van Natuurpunt Studie heeft ARDEA zich geëngageerd om mee te werken om de grootte van de Halsbandparkietenpopulatie in kaart te brengen. Dit kan alleen door de slaapplaatsen van deze vogels op te sporen en daar 2x per jaar een telling uit te voeren; 1 in het begin van het jaar en de andere op het einde van het jaar. Alle info over nieuwe slaapplaatsen is welkom via mail naar ardea@hobokensepolder.be
Vandaag organiseert ARDEA weer een telling in het Kielpark waar we al enkele jaren de Halsbandparkietslaapplaats monitoren met steeds toenemende aantallen. Iedereen is welkom om die avond mee te tellen. En misschien krijg je ook andere kleurvarianten te zien zoals de Blauwe halsbandparkiet die we op 18 nov 2017 hebben kunnen waarnemen (zie foto en verslag van deze telling op het ARDEA blog). Of wie weet krijgen we wel een Alexanderparkiet en/of een Monniksparkiet te zien.
Afspraak: aan de hoofdingang van het Kielpark, St-Bernardsesteenweg, Antwerpen-Kiel om 16.30 u. ! Einde rond 18.30 uur. Aanmelden gewenst voor 10 maart via mail naar ardea@hobokensepolder.be, of telefonisch via Walter, want in geval van slecht weer wordt deze telling verplaatst naar een ander moment.

Meebrengen: wandelschoenen, verrekijker
Gids: Walter De Weger – 0495/23 77 10