Telling Blauwe reiger nesten

Telling Blauwe reiger nesten

Wanneer

16 april 2022    
15:00 - 17:30

Evenement type

Vogelwerkgroep Ardea telt dit jaar al voor het 8e opeenvolgende jaar het aantal broedparen van haar boegbeeld Ardea cinerea, de Blauwe reiger dus, in het Engels bos van de stadsbegraafplaats Schoonselhof te Wilrijk. Ook dit jaar trekken we behoedzaam en voorzichtig één keertje de kolonie in om de evolutie op te volgen. In het verwilderde bos achter de kasteelvijver nestelen de reigers er vooral in de kruinen van Grove dennen. Vorig jaar stelden we, na een strenge vorstperiode in februari, een duidelijke terugval vast van het aantal broedkoppels, van 59 koppels (in 2020) naar 36. Voor sommige vis-en/of amfibieën etende soorten, als IJsvogel en Blauwe reiger, kunnen dichtgevroren waters voedseltekort en bijgevolg oversterfte veroorzaken. Wij zijn benieuwd hoe het de Blauwe reigers dit jaar zal vergaan; blijft de  populatie op hetzelfde niveau of is er weer spraken van een toename?

Opgelet: bij slecht weer wordt de telling verplaatst naar een latere datum. In dat geval worden de deelnemers ten laatste op zaterdagmorgen verwittigd.

Praktisch: Start: 15.00 uur, einde ca 17.30 uur. Vermits we het aantal deelnemers ter voorkoming van mogelijke verstoring beperken, is aanmelding vooraf nodig. Wie wil deelnemen geeft dus vooraf een seintje met opgave van je telefoonnummer aan ardea@hobokensepolder.be. De afspraakplaats is aan de oostelijke ingang van het Schoonselhof, op de hoek van de Leger- en de
Koornbloemstraat te Wilrijk.

Meebrengen: verrekijker, stevige stapschoenen, hoofdbescherming. Eventueel camera.

Coördinatie: Luc Van Schoor – 0494/33 63 09